A fesztiválozáshoz gyakran (szinte elengedhetetlenül?) hozzátartozik a tudatmódosítás, most ezzel kapcsolatban a tudatmódosító szerek bizonyos aspektusairól lesz szó.
Ez a sorozat nem lesz túl hosszú, és annyiban eltér az előző posztban lefektetett alapelvektől, hogy dominánsan nem pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos saját tapasztalatokról lesz, szó, hanem alkalmanként, mint ez esetben is például, egy-két olyan adat, vélemény, eredmény közléséről, ami megítélésem szerint kevésbé közismert, így talán nagyobb valószínűséggel tarthat számot érdeklődésre.

Ebben a részben megpróbálok Rózsaszín Pitbull linkelése nélkül írni a témáról, remélem menni fog.


Általánosságban: A fű hatóanyaga a THC (tetra-hidro-kannabiol), az alkohollal (mint elterjedtsége miatt most referenciaként használt pszichoaktív anyaggal) szemben sokkal specifikusabb hatású. Az alkohol az idegsejtekre elsősorban a GABA és glutamát függő jelátviteli mechanizmusok befolyásolásán keresztül van hatással, amik a központi idegrendszer leggyakoribb kommunikációs mechanizmusai (tehát kb minden agyi idegsejtre hat, ráadásul elég hasonlóan). A THC ezzel szemben a CB1 és CB2 jelű G-protein csatolt receptorokon hat, így közvetlenül csak azon sejtekre gyakorol befolyást, amiken ez a receptor megtalálható - bár mint látni fogjuk, a közvetett hatás is jelentős lehet. A két receptor más-más hatást válthat ki, ami a mikrokörnyezettől (épp milyen sejtben vagyunk) is függhet. Az idegsejtek mellett egyébként még immunsejtekben található jelentős mennyiségű cannabinoid receptor (jellemzően CB2 -lásd pl. itt: 1). A központi idegrendszerben CB1 receptorok találhatóak például a cortexben, ami a tudatos idegi aktivitás egyik fő helyszíne, ez magyarázza a "kábítószeres cigaretta" elfogyasztása után közvetlenül fellépő bódultságot, esetleges eufóriát, jovialitást, kreativitás változást, és libidó emelkedést (habár ez már talán inkább amygdala illetve hipotalamikus eredetű). Mindenesetre a magasabb specificitás miatt az agyra gyakorolt hatás tekintetében ha az alkohollal szeretnénk párhuzamot vonni, én a következő hasonlatot ajánlanám: Alkoholt vagy THC-t fogyasztani olyan mint amikor egy kalapáccsal illetve egy csavarhúzóval próbáljuk befolyásolni egy repülőgép működését - az alkohollal vett efféle párhuzam egyébként a drogok többségének esetében helytálló.

Ebben a cikkben viszont nem a tudatmódosító hatással kívánok foglalkozni, hiszen (legalább is szerintem) azt közvetlen illetve közvetett tapasztalatokból már mindenki elég jól ismeri. Kevéssé közismert viszont, hogy miért lehet a THC fogyasztás esetleg veszélyesebb a hölgyekre nézve.

Speciálisan: A GnRH (Gonadotropin Releasing Hormone) neuronok, a Hypothalamus nevű agyterületen találhatóak, és mint látni fogjuk, centrális szereplői a női hormonális és méhnyálkahártya ciklus szabályozásának.
hypo3.jpg
(a kép forrása)
A GnRH neuron sejttestek axonjai egészen az agyalapi mirgy érhálózatáig lenyúlnak, ahol a GnRH nevű hormont a keringő vérbe juttatják. Ez a hormon még itt a hipofízisben ún. gonadotróp sejteken hat, melyek hatására az FHC és LH nevű hormonokat termelik (ezek termelését még több más foktor is befolyásolja, de a GnRH esszenciális).
Az LH és az FSH a véráramba jutva közvetlen hatással van a peteérésre és a méhnyálkahártya ciklusra. A petefészek által termelt hormonok (ösztrogén, progeszteron, inhibin) pedig visszahatnak az agyi és agyalapi sejtekre, egy komplex, több szinten és módon visszacsatolt dinamikus rendszert hozva létre.

pic1_resized.jpg
pic2.bmppic3.bmp
És mi köze ennek az egésznek a fűhöz?
A GnRH neuronok, mint a neuronok túnyomó többsége, nem önállóan, hanem egy hálózat részeként működnek. Viszonylag új eredmények szerint (melyek egy része ráadásul magyar kutatók munkájához köthető - szemléltető összefoglaló ábra a cikk 9. oldalán), a GnRH neuronok ún. endokannabinoidokkal (egy review) hatnak vissza az őket ingerlő és szabályzó neuronokra, mely endokannabinoidok ugyanúgy a CB1 és CB2 receptorokon hatnak, mint a cannabis fogyasztáskor a szervezetbe jutó THC.
Mit jelent ez?
Fű (illetve hasis) fogyasztásakor a szervezetbe bevitt THC bizonyíthatóan hatással van a női reproduktív hormonrendszerre, méghozzá annak egy központi elemére a GnRH neuronok működésére. A pontos hatást és annak mértékét persze nem könnyű jellemezni (ez várhatóan későbbi tanulmányok tárgya lesz), sőt ez valószínűleg a bevitt dózison kívül attól is függ, hogy a fogyasztó a(z ideális esetben) 28 napos ciklus mely napján jár éppen.
Ha ezt a rendszert további kívülről bevitt ágensekkel bolygatjuk (pl hormonális fogamzásgátlás), az eredő hatás még jelentősebb lehet (nem kizárt például hogy ha termékenység a hormonális fogamzásgátlás befejeztével nem áll helyre maradéktalanul, abban az esetleges THC fogyasztás is szerepet játszik).

Pár hivatkozás még a THC-val kapcsolatban inkább az általános hatások kapcsán:
2 - szerintem kissé modoros kérdések, de érdekes információk a válaszokban, 3 - ez pedig néhol elég terjengős, de ezzel együtt nem igazán tudok jobb magyar nyelvű összefoglaló videót.

A bejegyzés trackback címe:

https://fesztivaljunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr675195764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása